sunnuntai 14. elokuuta 2016

35. Sompasauna 2

Ihmettelin, miten noin pieneen leikkimökin kokoiseen koppiin menee jatkuvasti ihmisiä. Aukaisin oven ja astuin tupaan. Saunassa istui kolme miestä lauteilla ja yksi erillisellä tuolilla lattialla. Reunimmainen heppu kaatoi vettä kiukaalle asetettuihin metalliastioihin. Kiuas hohkasi niin kuumana että jalkani alkoivat kärventyä, seistessäni kiukaan vieressä metrin päässä. Ainiin, kiukaan ympärillä ei sitten ollut mitään suojakaiteita vaan ovesta tultaessa ja pois lähtiessä, täytyi todella varoa kuumaa kiuasta.

Hetken päästä tuli tilaa ja pääsin lauteille. Heti varotettiin kuumista nauloista. Ilmankos muilla saunojilla olikin lauteille laitettu lautoja tai muita alustoja. Varoin naulankantoja ja istahdin kuumuuteen. Mittari näytti 110 astetta ja oli mallia luotettava. Joku  uunin lämpömittari taisi olla.

Pikkusaunassa todellakin sai löylyä ja kun eräs löylymestari alkoi kaataa vettä, sitä kaadettiin koko kiulullinen ilman taukoja. Välillä vesi loppui ja lauteiden alta kaivettiin kanisteri. Merivettähän kiukaalle ei saa heittää ja koska alueella ei ole vesipistettä, vesi haetaan kanistereilla kauempaa.

Saunoin niin pitkään kuin jaksoin, vaihdellen eri saunojen välillä. Minun piti käydä tulomatkalla kaupassa, mutta unohdin ja siksi juomavalikoimani oli aika suppea. Huomasin että elimistö alkoi kuivua, kun alla oli lisäksi Lapinlahden saunomiset.

Ilta oli todella mahtava. Aurinko paistoi ja väkeä oli liikkeellä paljon. Vieressä soinut bassojytke oli Flow-festivaalin varjobileet. Musiikki hieman häiritsi saunomisrauhaa, mutta vain hieman.

Myöhemmin kuulin että Sompasauna tuolla paikallaan oli ehkä viimeistä syksyä. Alue on kaavoitettu asuinrakentamiseen ja se tarkoittaa että Sompasauna saa lähteä. Hyvä että ehdin ajoissa kokemaan tämän.

Lähdin vaeltamaan autolle ja pikkuhiljaa pois päin. Paluumatkalla googlettelin "hyvää itämaista ruokapaikkaa" ja löysin jonkin TukTuk-nimisen Thaimaalaisen ravintolan, jota oli arvosteltu hyväksi. Navigoin sinne. Lähellä ruokapaikkaa olikin vaikea löytää parkkipaikka. Ajelin katua edestakaisin ja ihmettelin mihin punaisten lyhtyjen alueelle olin saapunut kun striptease ja thaihierontapaikkoja oli vieri vieressä. Ihmetytti myös miten terassit oli täynnä oluenjuojia näin sunnuntai-iltana kello 20. Helsingissä on isommen metropolin meininki.

Ruoka oli hyvää ja kyytipojaksi meni kannullinen vettä. Otin suunnan Espooseen ja hotelliin. Aioin ensin majoittua halvimpaan hostelliin, mutta löysin Trivagosta halvan tarjouksen Omenahotellista. En kuitenkaan varannut sitä heti, koska hotelliin ei kuulu aamupala ja eniten pidän hotelliyöpymisissä nimenomaan aamupalasta - varsinkin nyt, kun aamulla ei olisi kiire minnekään. Löysin kohtalaisen hintaisen tarjouksen Espoon Korpilammesta ja koska olin monta kertaa ajatellut tutustua paikkaan, varasin sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti