sunnuntai 14. elokuuta 2016

33. Lapinlahden sairaalan sauna

Kesäloma alkoi vihdoin elokuussa. Alun perin loma oli tarkoitus pitää heinäkuussa, mutta loukkasin jalkani ja lomalla tehtävää remonttia ei pystynyt aloittamaan. Siispä siirsin loman elokuulle.

Pääkaupunkiseudulta piti noutaa muutama työkalu sekä muuta jo aiemmin ostettua, joten keksin lähteä pienelle yhden yön reissulle Helsinkiin heti loman aluksi. Toinen vaihtoehto olisi ollut loman lopussa, mutta arvasin että remontti olisi silloin vielä kesken, eikä luonne antaisi myöten lähteä.

Reissu oli oikein A+ luokan matka, koska olin matkalla yksin. Ei perhettä tai ketään kaveria, joka haluaisi tehdä jotenkin eri tavalla kuin itse. Ajelin hetken mielijohteesta Haminan uudelle moottoritielle, vaikka se reitti ei ole lyhyempi. Mutta Kouvola-Porvoo väli on tullut vuosien mittaan jo niin tutuksi, että oli mukava ajella välillä uusissa maisemissa.

Olin kaavaillut ohjelmaan lähes kymmenen eri kauppaa, joissa piti kahtena päivänä käydä. Olin Helsingissä jo hyvissä ajoin kello 13 ja ensimmäisenä hermot meni Ikean sokkeloissa. Pääsin vihdoin pois ja muutaman kaupan jälkeen laitoin navigaattoriin Lapinlahdentien. Ohhoh, hämmästyin että ajoaika oli lähes 50 minuuttia. Muistin miksi en aikoinaan halunnut muuttaa pääkaupunkiseudulle.

Seurasin navigaattorin opastusta ja ajelin aivan ihme mutkien kautta, päätyen lopulta vanhan sairaalan alueelle. Auto parkkiin ja kohti päärakennusta. Ihmisiltä piti kysellä missä Sauna on. Sairaalan piha-alueella oli pöytiä ja ihmisiä kahvilla. Osa otti aurinkoa.

Sauna maksettiin kahvilan kassalle ja he neuvoivat mistä sauna löytyy. Takaisin ulos ja rakennuksen taakse, josta löytyikin erillinen rakennus ja ovi auki. Syöksyin suoraan sisään. Aiemmin selvisi että sunnuntaisin oli sekasauna. En ollut aiemmin saunonut yleisessä sekasaunassa joten toimintatavat oli hieman hakusessa. Pukuhuone oli vasemmalla ja käytävän toiselta puolelta löytyi pesuhuone. Sauna itsessään oli korkea ja yksi ainoa laude, sijaitsi lattiasta noin 1,6 metrin korkeudella. Lauteille kiivettiin päädyn portaista ja samalla sai väistellä muita lauteilla istujia. Tosin niitä ei juuri ollut.

Netissä saunaa oli mainostettu "suosituksi", mutta kuulin myöhemmin että saunalla ei muulloinkaan ole ollut juuri ruuhkaa. Vihdoin kun kaikki muut olivat poistuneet jäähdyttelemään, heittelin vähän enemmän löylyä. Kiuas oli sähköinen ja lattialla ja koska jalat olivat monta kymmentä senttiä korkeammalla kuin kiuas, löyly levisi ympäristöön tasaisesti lämmittäen. Oikeastaan tosi mukavat löylyt.

Kävin välillä vilvoittelemassa ulkona olevalla penkillä. Ohi juoksenteli lenkkeiljöitä. Sauna on suositun ulkoilureitin varrella. Myöhemmin kävin vielä testaamassa uimarannan, jonne pitää kävellä pari sataa metriä ja kiivetä ison kallion yli. Merivesi oli likaisen oloista kun on tottunut Saimaaseen tai jopa Puruveden kirkkaisiin vesiin.

Jossain vaiheessa mitta tuli täyteen ja poistuin. Kävelin autolle mennessä vielä hieman siksakkia puistoalueella. Aurinko paistoi ja ihmisiä oli todella paljon viettämässä sunnuntaipäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti