sunnuntai 14. elokuuta 2016

34. Sompasauna 1

Helsingin reissulla oli tarkoitus saunoa ainakin Sompasaunassa ja Kuusijärvellä. Sattuman oikuista johtuen, saunoin vielä monessa muussakin paikassa.

Sompasauna sopi aikatauluuni mainiosti, koska oli sunnuntai-ilta ja erikoistavaraliikkeet oli jo kiinni. Sompailin siis navigaattorin opastuksella kohti Sompasaarta. Lähestyessäni aluetta, ajoin yhdestä rampista liian aikaisin alas ja päädyin ihmisruuhkaan. Ihmettelin suuresti, miksi ko. teollisuusalueen näköisellä seudulla kulkee suuria ihmisjoukkoja. Tehdessäni u-käännöstä, aloin kuulla kovalla soitettua musiikkia ja muistin että ko. viikonloppunahan oli Flow-festivaali. Sitähän se.

Uusi yritys ja vasta seuraavasta rampista alas. Päädyin rakennustyömaalle. Betoniporsaiden ja metalliaitojen välistä pääsi pujottelemaan kerrostalojen keskelle, josta hieman takaisinpäin, yli pienen sillan ja satama-alueelle. Ihmisiä vaelsi kohti Sompasaaren kärkeä niin paljon, että kummastelin saunan olevan todella suosittu. Vastaan tuli poliisiauto. Pistin auton parkkiin mustiksi maalattujen konttien viereen ja aloin hahmotella, mikä kontti olisi se sauna. Konttien välissä olikin kahvila. Vieressä kuvattiin jotain produktiota ihan isomman video/tv-kameran kanssa.

Kauempaa saaren kärjestä kuului jytkettä ja lähdin vaeltamaan sinnepäin. Yhytin hepun jolla oli pyyhe hartioilla ja päättelin että seuraamalla häntä, päädyn saunalle. Musiikki voimistui ja syyksi paljastui dj, joka pyöritteli levyjä samalla kun satapäinen yleisö istuskeli maassa ja osa tanssi. Sadan metrin päässä näkyi toinen "torikokoontuminen" ja ihmisten vähistä vaatteista päättelin, että sauna taitaa olla siellä.

Enempiä miettimättä, heitin vaatteet saunan nurkalle ja kömmin sisään. Oven takaa paljastui kangas/muovi joka piti työntää pois edestä, päästäkseen saunaan. Hyvä keksintö estämään suurimpien löylyjen karkaaminen aina kun ovi avataan. Elämäni toinen yleinen sekasauna. Ensimmäinen kärsi osallistujapulasta, mutta täällä sitä vastoin oli oikein jonoa lauteille. Julkinen alastomuus tuntui oudolta oikeastaan vain vaatteita riisuessa ja tämän jälkeen olo oli oikeastaan oikein miellyttävä. Sauna yhdistää ihmisiä.

Sompasaunassa oli hyvin kansainvälinen tunnelma. Monelle ulkomaalaiselle tuo sauna on varmasti hyvin erikoinen kokemus, kun se on sitä monelle Suomalaisellekin. Saunasta sai hyvät löylyt ja lämpöä riitti. Kiuas hehkui punaisena.

Aikani saunottuani, lähdin ulos ja kuuluisille kivenlohkareille kiipeilemään eli uimaan. Rannalle olikin tehty portaat. Liukkaat tosin. Oli erikoista kömpiä mereen kun samaan aikaan ohi ajoi Korkeasaaren lautta, toisella sivulla näkyi itse Korkeasaaren eläinpuisto ja vastarannalla oli kerrostaloja ja jäänmurtaja parkissa. Merivesi oli virkistävää.

Ylös kömmittyäni huomasin vieressä toisenkin saunan, josta tuli ulos ravunvärisiä ihmisiä. Siitä lisää seuraavassa postauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti