perjantai 2. lokakuuta 2015

1. Oma kotisauna

Sadan saunan kiertäminen on hyvä aloittaa omasta kotoa. Niinpä lämmitin saunan, istuin juuri uusimilleni lauteille ja heittelin löylyä.
Saunassani on jo kohta kymmenen vuotta palvellut IKI-kiukaan itse tehty kopio. Kiviä verkon sisään menee 300 kiloa. Kiuas lämpenee alle tunnissa 40 asteeseen, joka riittää saunomisen aloittamiseen. Tuolloin lämpö on matala, mutta kiuas kestää heittää reilusti vettä ja antaa kunnon höyryt.

Toisinaan tulee lämmitettyä kiuasta useampi tunti, 80-90 asteeseen. Tulipesään kun mahtuu 65 senttiset klapit ja ympärillä on paljon kiviä, voi lämmityksen hoitaa huolettomasti. Kiukaan alle voi laittaa tulet, unohtaasen vaikka pariksi tunniksi ja käydä nakkaamassa lisää puita. Jos tuli on päässyt ihan kokonaan sammumaan, voi joutua sen sytyttämään uudelleen, mutta sauna ei ala jäähtyä välittömästi kun tuli sammuu.

Kiukaan päällä roikkuu noin parin litran tilavuuksinen ruukku, jossa on pohjassa reikä. Sinne kun kaataa noin kuusi kauhallista vettä, valuttaa se veden pienenä norona kiukaan ytimeen ja löylystä tulee piiiiiittkä ja kostea.

Saunassa tulee usein luettua. Kyllä. Luettua lehtiä. Lauteille kun laittaa Viipurin rautakaupasta ostetun muotoillun selkänojan, on mukava nauttia lämmöstä ja selailla aikakaus tai viikkolehtiä. Aikakauslehdissä on se ikävä, että ensimmäisten löylyjen jälkeen liimasidos yleensä pettää. Lehtien kanssa pitää myös olla varovainen ettei sotke lauteita painomusteeseen. Tapansa kullakin... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti