maanantai 19. lokakuuta 2015

4. Hinkan savusauna

Entisessä Joutsenon kunnassa sijaitsee Saimaan saunaseuran (johon itsekin kuulun) savusauna. Sauna lämpiää kesäkaudella yleisölle joka maanantai.
Kesäisin tulee ajettua autolla saunalle, käytyä 1,5h rullaluistelemassa hyvällä pyörätiellä joka kulkee saunan ohi ja kivuttua sen jälkeen saunaan rentoutumaan.
Nyt alkoi olla jo sen verran kylmää ja pimeää että jätimme rullailut väliin ja menimme pelkästään saunomaan. Muistelimme että kohta alkoi olla käsillä viimeinen yleinen vuoro, ennen talvikauden pimeää savusaunatonta aikaa.

Hinkanrannan savusaunalla saunaseuralaiset saunoo 4 eurolla ja ulkopuoliset 6 eurolla. Ei paha. Kiuas on valtava kasa kiviä ja lämpöä todellakin riittää. Täällä ei pihistellä löylyn määrässä, kuten Kotiharjun saunalla, vaan piippuhyllyllä istuessa joutuu useinkin poistumaan löylyistä selkä kyyryssä. Onneksi alempanakin voi istua, joten lämmöstä voi nauttia kevyemminkin.

Saunan edustalta alkaa portaat Saimaan rantaan. Täällä ei ole laituria, joten kylmään veteen mennessä joutuu kahlaamaan että pääsee uintisyvyyteen. Lisäksi joutuu ensin kävelemään portaat alas rantaan. Tämä on ehkä terveydenkin kannalta hyvä, ettei kuumista löylyistä pääse hyppäämään suoraan jääkylmään veteen. Vesi näytti vähän alla 6 astetta. Juuri oikea lämpö, jossa viihtyy vähän aikaa, mutta ei kipristele ihoa vielä liian paljon. Vedestä ylös johtava kaide oli jäässä. Paluumatkalla auton mittari näytti nollaa.

Saunan pihalla on grillikota jossa voi grillata omia makkaroita. Pari Kabanossin karskia tulikin nautiskeltua.

Kotona "kylmä" jäi päälle ja piti istua takkatulen ääreessä varmaan tunti, ennenkuin elimistö alkoi lämmetä. Ehkä vähän väärä järvi/sauna suhde tällä kertaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti