lauantai 3. lokakuuta 2015

2. Kotiharjun sauna

Oikeastaan tämä sata-saunaa projekti lähti liikkeelle kun googletin Kotiharjun saunasta tietoja ja törmäsin https://satasaunaa.wordpress.com blogiin.

Kotiharjuun lähdimme Myllysaaren saunaporukalla. VR tarjosi halpoja lippuja, joten tartuimme tarjoukseen. Reissu alkoi huonosti. Edellisenä yönä riehunut Valio-myrsky oli katkaissut junayhteyden Joensuusta Lappeenrantaan, joten jouduimme matkustamaan Kouvolaan bussilla.
Tapansa mukaan VR:n tiedotus oli niukkaa ja jokainen sai itse selvitellä miten jatkoyhteydet Kouvolasta Helsinkiin lähtee.

Meillä ei onneksi ollut kiire, joten 1,5h odottelu Kouvolan asemaravintolassa ei haitannut mitään. Lopulta pääsimme perille ja heti alkajaisiksi syömään Vltava-ravintolaan, joka sijaitsee aivan juna-aseman vieressä.
Vatsat täynnä, aloitimme kävelyn kohti Kalliota ja Kotiharjua. Keli oli lokakuiseksi todella hieno ja lämmin.

Olin käynyt Kotiharjun saunassa kerran aiemmin. Jonkin messureissun jälkeen. Silloinen kokemus oli hieman huono; hikinen, tupaten täyteen pakattu pukuhuone, huonot löylyt, jne... Tällä kertaa kokemus oli täysin erilainen. Sauna aukesi klo 14 ja olimme perillä jotakuinkin 14:45. Kiuas ei siis ollut ehtinyt jäähtyä liikaa. Kotiharjun saunassa on kertalämmitteinen puukiuas ja parhaat löylyt tulee heti saunan avauduttua. Paikallisetkin kertoivat löylyjen muuttuvan muutaman tunnin saunomisen jälkeen liian kosteiksi. Jos tuolloin haluaa löylyä, tarkoittaa se polttavan kuumaa höyryä. Ei sellaista luihin ja ytimiin tunkevaa lämpöä, kuin heti iltapäivästä.

Kotiharjun saunassa on betonista valetut "kulmalauteet" eli aivan kuin auditoriossa istuisi. Lisäksi vielä hieman korkeammalla oleva "piippuhylly", jossa selkä suorana istuessa, pää osui kattoon. Ulosmenijät kysyivät piippuhyllyltä heitetäänkö löylyä ja aina kun siellä istuin, annoin myöntävän vastauksen. Löylyä pystyi kaatamaan kiukaalle joko avaamalla hetkeksi vesihanaa, jonka putki meni kiukaan sisään tai perinteiseen tapaan kauhalla. Kauhalla annosteltuna löyly ampui ylälauteelle välittömästi ja kuumana, kun taas hanalla annosteltuna pehmeämmin. Hanasta vettä laskiessa antoi äänitehoste (kova kohina) odotuksia kovemmastakin löylystä - mikä oli harhaa.

Sisään maksoi 12 euroa ja ovensuussa oli pakastin, jonne sai laittaa omia saunajuomiaan jäähtymään. Eteisestä löytyi myös 1-olutta, limsaa ja vettä myytävänä. Jäähdyttely hoitui pukuhuoneen penkeillä ja pöytien ääressä, tai ulkona harjutorin kadun varressa. Paikalla oli muutama muovituoli sekä kivinen pengerrys, jonka päällä valtaosa istui.

Kävin löylyissä ainakin 6 kertaa. Junamme takaisin lähti klo 18:15 joten lopettelimme saunomista viiden jälkeen ja aloitimme metrovaelluksen kohti juna-asemaa. Ydinkeskustassa ehdimme siemaista vielä yhdet oluet ennen raukean kotimatkan alkamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti