lauantai 2. tammikuuta 2016

15. Sähkögrilli Kerimäellä

Kerimäellä olisi ollut mahdollista saunoa useammassakin saunassa, mutta säästän savu- ja rantasaunat kesään. Vuodenvaihde meni sukuloidessa ja retkiluistellessa.

Jäät jäätyivät luistelukuntoon vuoden viimeisellä viikolla. Ehdin käydä kerran luistelemassa Lappeenrannassa ja jatkoin luistelukautta Kerimäellä heti 1.1.2016.
Loppuviikoksi oli luvattu lumisadetta, joten kaikki piti ottaa irti jäästä - kun vielä oli mahdollista. Retkiluistellessa on mentävä silloin kun on jäätä - seuraavana päivänä saattaa olla kausi ohi. Matkaluistelu on aivan eri laji. Eli luistelu aurattuja, railoja täynnä olevia, uria pitkin.

Luonnonjää on parhaimmillaan heti sen jäädyttyä. Tasainen liukas tuore jää kiidättää luistelijaa kuin itsestään. Jään paksuus ja laatuvaihtelut näkee ja kuulee; mitä kimeämpi ääni luistimista lähtee, sitä ohuempaa jää on.

Kerimäellä kävin luistelemassa jopa 2 kertaa. Mutta retket kestivätkin 4 tuntia kerrallaan. 1.-2. välisenä yönä tuli sen verran lunta, että jää peittyi ohueen "kuuraan". Jäästä lähti heti paras liukkaus. 3. päivänä tuli jo enemmän lunta - ja kausi oli ehkä siinä. Pitänee vielä yrittää loppiaisena Suurelle Saimaalle, joka on jäätynyt myöhemmin ja jossa isot tuulet puhaltavat lumia pois.

Luistelupäivän päätteeksi oli kiva lämmitellä saunassa. Tai grillissä - kuten näitä minimaalisia sähkökiukaita voisi kutsua. Omakotitalon pienessä saunakopperossa oli kyllä mittarin mukaan 120 astetta lämmintä - mutta löyly oli melkoisen ponnetonta. Teräviä tuulahduksia - jotka polttivat 1-2 sekuntia ja sen jälkeen olivat ohi. Kun vettä heitti useita kauhallisia, löylyn lämpö ei juurikaan noussut mutta kun liikahti lähteäkseen saunasta, ihoa alkoi polttaa kunnolla. Kyyryssä siis ulos saunan ovesta ja ulos ulko-ovesta jäähdyttelemään.
Eipä ollut siis järin suuri saunakokemus - mutta yhdistettynä hienoihin luistelupäiviin - oli kokonaisuus lähes kympin arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti