lauantai 3. syyskuuta 2016

44. Rintamamiestalon kellarisauna

Ystävälläni oli kotitilallaan pärinäpäivät. Toisinsanoen pellolle oli tehty rata ja käytettävissä oli myös viereen tehty crossirata sekä metsään raivattu enduroreitti.
Paikalla oli crosscart-autoja, enduromoottoripyöriä, maasto- ja crossimönkijöitä ja rekisteristä poistettuja "peltoautoja". Oli yksi pappamopokin ;)
Päivän ohjelma oli vapaata ajelua kaikenlaisilla vehkeillä, grillausta, kahvittelua ja seurustelua. Itse ajelin vain omalla endurolla koska tiedän että vaikka se on kahdeksan vuoden aikana muokaantunut juuri haluamakseni, ei siihen saa enempää voimaa kuin ostamalla uuden moottoripyörän. Tehokaampien kisaviritteisten pyörien koeajo alkaa ahdistaa lompakossa ja pääkopassa juuri nyt liikaa. Oma pyörä tuntui hyvältä ja nopealta kaikkialla muualla, paitsi peltoradan sisäkurveissa. Viime kerralla vannoin että peltoradalle pitää vaihtaa täysin uudet renkaat, mutta näin vain olin matkassa loppuunajetuilla "slickseillä". Autot kiillotti radan liukkaaksi ja keula lähti alta hyvin helposti. No, onneksi selvittiin mustelmilla.

Peltoautolla oli yllättävän hauska rällätä. Ensi kerraksi pitäisikin ostaa joku katsastuksessa hylätty mutta tehokkaalla takavedolla oleva ruosteläjä ja ajaa pellolla se paalikuntoon.

Päivän hikoilujen jälkeen kutsui sauna. Sauna oli rinteeseen rakennetun rintamamiestalon pohjakerroksessa. Sisään pääsi sisäportaita tai sokkeliin tehdystä ovesta. Pukuhuone oli tilava ja mukavan viileä. Pukuhuoneesta pääsi suoraan saunaan. Pesuhuonetta ei ollut.
Kiuas oli lämmitetty ns. kutoselle ja vieressä porisi iso pata. Seinät oli maalattua !?! paneelia ja kuumassa saunassa tuoksahtikin hieman Miranolin vieno henkäys. En ehkä valitsisi maalattua seinää kotisaunaan, tosin vedetäänhän niihin nykyään jotain värivahoja. Lauteet täyttivät suuren saunan pitkän seinän. Selän taakse jäi kapea ikkuna.

Löylyt oli todella hyvät.

Saunassa oli myös suihku, joka tietenkin tulikuuma. Monet peseytyivät vanhanaikaisesti padasta sekoitetulla vedellä ja vadeilla. Itse en erityisesti peseytynyt, koska illalla kotona oli tarkoitus sauna vielä uudelleen.

Saunasta pääsi kätevästi pukuhuoneen läpi suureen huoneeseen, jossa säilytettiin polttopuita ja toisesta seinästä suoraan ulos. Pihalle oli kaivettu aikoinaan kuoppa, joka oli täyttynyt vedellä lammeksi. Vesi oli vihreää ja erittäin kylmää. Veden väri ei houkutellut uimaan, mutta pitihän se kokeilla.

Saunassa tuli käytyä kaiketi kolme kertaa, kunnes oli aika kiittää mukavasta päivästä ja lähteä ajelemaan kohti kotia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti