perjantai 4. joulukuuta 2015

13. Karhusjärven erän päärakennuksen sauna

Koska savusauna vaatii aina puolen päivän lämmityksen, on päärakennukseen rakennettu myös jatkuvalämmitteinen sauna. Sauna on juuri remontoitu. Kiuasta ruokitaan pukuhuoneen puolelta ja peseytyminen hoidetaan perinteisellä vati-menetelmällä. Lauteet on valmistettu kakkosvitosesta ja rosteriputkesta. Kestää rankemmatkin löylyttelijät.
Tällä kertaa kiuas antoi riittävästi löylyä. Usein nämä kiukaat, joissa on integroitu vesipata, eivät lämpene tarpeeksi. Varsinkaan silloin kun kylmää vettä lisätään pataan kesken löylyttelyjen.

Sauna sijaitsee siis päärakennuksessa, joka sisältää myös keittiön sekä suuren tuvan. Tupaa hallitsee valtava avotakka ja lisälämpöä saa kamiinasta sekä puulämmitteisestä hellasta. Joku oli lämmitänytkin tuvan niin kuumaksi että loppuillasta pidimme ovea auki - että tuvan ja saunan välillä huomaisi edes jonkinlaisen lämpötilaeron.

Edellisvuonna joku toi paikalle kinkun, joka loppui heti alkuunsa. Tällä kertaa kinkkuja oli kaksi ja lisäksi hirmuinen määrä perunoita, porkkanoita, jouluisia laatikoita ja muuta ruokaa. Itse leivoin aamupäivällä parit leivät ja vein ne tarjolle. Jälkiruoaksi löytyi monenlaisia kakkuja. Nälkä ei ainakaan jäänyt - eikä jano.

Saunaporukassa on monenlaista muusikkoa, joista kasaantui hieno bändi. Klarinetilla, rummuilla ja kosketinsoittimella saa jammailtua mukavasti. Välillä klarinetti vaihtui saksofoniin ja sen jälkeen kitaraan. Kerrassaan mukavat pikkujoulut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti